česky česky english english deutsch deutsch
Přihlásit (vysvětlení) Registrovat
LUSK Luštění křížovek on-line.
LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK
Křížovkářský server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
K dnešnímu dni vyšlo již 7885 křížovek.

Hledat v archivu křížovek Archiv

Slovníček pomůže s neznámými slovy. Slovníček

Soutěž Soutěž

Návod jak luštit online Pomoc

Kontakt na autory Kontakt
20. 1. 1928 se v Brně narodila herečka (TAJENKA). Její rodiče byli členy brněnské opery a ona sama se na divadelních prknech představila již jako tříletá v baletu Oskara Nedbala Z pohádky do pohádky.
Budoucí herečka jako dítě recitovala, zpívala v dětském divadelním souboru, od patnácti let spolupracovala s rozhlasem. V r. 1947 absolvovala brněnskou konzervatoř. Ve dvaceti letech velmi úspěšně debutovala ve filmu Divá Bára. Ve filmu pak ztvárnila dalších dvacet rolí. Její herecká kariéra je však spojena především s divadlem. Za padesát let práce v divadle odehrála na 200 rolí. V té poslední - Stařenka ve hře Rok na vsi bratří Mrštíků - ji diváci mohli vidět i v den jejího úmrtí - 13. ledna 1998.
Klasická křížovka Legendy
Vodorovně:
A – Církevní skladba; něco podobného. B – Šlehat (pomlázkou); nádoba na pivo. C – Zkr. výpočetní tomografie; podpora; hovorově dekagram. D – Lepidlo; ženské jméno; zhoubná epidemie. E – TAJENKA. F – Stovky; ženský hlas; francouzsky „jméno“. G – Mládě kočky; latinský překlad bible; chem. zn. lithia. H – Utrousit (slzu); vlastní Vandě. I – Aktiv; planetka.
Svisle:
1 – Římských 2155; koupě. 2 – Rozsudek; španělsky „zlato“. 3 – Slůvko opovržení; evangelický duchovní. 4 – Rusky „hospodářské odd.“; zeď. 5 – Papírový potah na zeď; složka osobnosti dle Freuda. 6 – Patřící Otovi; areková palma. 7 – Kousat. 8 – Smyčky; slovenské město. 9 – Měsíc mayského kalendáře; nenadaný malíř. 10 – Druh účesu; důrazný zápor. 11 – Měsíc Uranu; inic. spisovatele Tatarky. 12 – Herec (Josef); mít volbu. 13 – Pobídka; Mohamedova matka.
Nápověda: ALETTA; BO; EKO; ORO
Autorka: Iva Böhmová
Vyhodnotit Uložit Obnovit Smazat
Plná políčka přeskočit Posun stránky
Nápověda: Ovládací klávesy
Enter
Další slovo.
Shift+Enter
Předchozí slovo.
Mezerník
Změna směru.
 <- 4
Kurzor vlevo.
 -> 6
Kurzor vpravo.
Esc
Smazat písmeno.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Řešení do souboru