česky česky english english deutsch deutsch
Přihlásit (vysvětlení) Registrovat
LUSK Luštění křížovek on-line.
LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK
Křížovkářský server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
K dnešnímu dni vyšlo již 7886 křížovek.

Hledat v archivu křížovek Archiv

Slovníček pomůže s neznámými slovy. Slovníček

Soutěž Soutěž

Návod jak luštit online Pomoc

Kontakt na autory Kontakt
František Veverka (* 3. 3. 1799) a jeho starší bratranec Václav Veverka (* 13. 4. 1796), známí jako vynálezci ruchadla, pocházeli z Rybitví, kde měl jejich dědeček velké hospodářství. Bratrance postihl podobný osud - umíraly jim děti, záhy zemřely i jejich manželky, jmenující se shodou okolností stejně - (TAJENKA). Oběma vyhořely chalupy a nakonec oba zemřeli v bídě v únoru 1849, jen 11 dní po sobě. Bylo jim 50 a 53 let. Na svém převratném vynálezu nezbohatli, protože je ani nenapadlo, že by si jej mohli nechat patentovat.
Klasická křížovka Legendy
Vodorovně:
A – Kovový prvek (zn. Mn); vrchní část místnosti. B – Zaschlá šťáva z nezralých makovic; nacionální společenství lidí. C – Solmizační slabika pro tón d; severské mužské jméno; jihočeské město. D – Předložka; tlupa; příjemné. E – TAJENKA. F – Vojenský útvar; případně; slůvko opovržení. G – Glykosid obsažený v pohance; mužské jméno (Á-); iniciály divadelníka Tháma. H – Dát svolení; řady stromů podél cest. I – Karetní hra; odborník v anatomii.
Svisle:
1 – Vražda; část ruky. 2 – Značka italské motorové tříkolky; ospravedlnění. 3 – Vzácný kovový prvek; původce díla. 4 – Pracovní trestanecký tábor v SSSR; kilogram. 5 – Ženské jméno italského původu; vlákno k šití. 6 – Podpis anonyma; provdaná; zkratka táry. 7 – Nasávat; příslušník jednoho z germánských kmenů (-a-). 8 – Břevno; krvácivá virová horečka. 9 – Jméno zbojníka Hooda; pcháč. 10 – Ubránit se; pobídka spřežení. 11 – Jemná kaše; Středisko empirických výzkumů.
Nápověda: APE; STEM
Autorka: Iva Böhmová
Vyhodnotit Uložit Obnovit Smazat
Plná políčka přeskočit Posun stránky
Nápověda: Ovládací klávesy
Enter
Další slovo.
Shift+Enter
Předchozí slovo.
Mezerník
Změna směru.
 <- 4
Kurzor vlevo.
 -> 6
Kurzor vpravo.
Esc
Smazat písmeno.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Řešení do souboru