česky česky english english deutsch deutsch
Přihlásit (vysvětlení) Registrovat
LUSK Luštění křížovek on-line.
LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK
Křížovkářský server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
K dnešnímu dni vyšlo již 7886 křížovek.

Hledat v archivu křížovek Archiv

Slovníček pomůže s neznámými slovy. Slovníček

Soutěž Soutěž

Návod jak luštit online Pomoc

Kontakt na autory Kontakt
V roce 1969 vyšla v říjnovém čísle časopisu (TAJENKA) básnička „Lapkové“ Jiřího Pištory s ilustracemi Luďka Vimra. Tehdejší mocipáni nechali časopis stáhnout z prodeje, Rudé právo zveřejnilo pohoršený článek a Pištorovi byla zrušena nejen smlouva s vydavatelstvím Albatros, ale nemohl své verše publikovat ani nikde jinde. Byl také vyslýchán na StB. K tomu se přidaly osobní rodinné problémy. Tíživou situaci posledního roku Pištora neunesl a v září 1970 si vzal život.
Klasická křížovka Legendy
Vodorovně:
A – Závodník bez naděje na vítězství; předmluva. B – Slůvko vyjadřující nepříjemný pocit; popínavka s hrozny květů; trvalá. C – Hrad Jana Roháče z Dubé; souhlas; proud; hra s otázkami a odpověďmi. D – MPZ Tuniska; slabý; pohodlná židle (zast.); jméno herečky Gardnerové. E – TAJENKA. F – Zahradnické nářadí; dílčí rozpočty; cvičná veslice; Evropská unie. G – Uplést (věnec); domácky Adina; polyvinylchlorid; počet dnů v týdnu. H – Vyhrnovat; kovový prvek (Co); ukazovací zájmeno. I – Nový odstavec; kouzlení.
Svisle:
1 – Německy „ovoce“; horní končetina. 2 – Moč (z lat.); americká medvídkovitá šelma. 3 – Malé množství; něčí. 4 – Iniciály výtvarníka Holého; vybízecí citoslovce; značka tangenty. 5 – Domácká podoba jména Irena; druhé písmeno řecké abecedy; chemická značka telluru. 6 – Stanovený; řádek. 7 – Ozvěna; řešeta; o co. 8 – Kód pro rumunštinu; tak; starší SPZ Příbrami. 9 – Obilovina; spoj vzniklý svařením. 10 – Inic. herce Skamene; chlapec; celní poplatek. 11 – Oddělení technické kontroly; plechová jídelní miska; zkratka pro televizi. 12 – Sopečná vyvřelina; zlořečená. 13 – Plod olivovníku; ráj. 14 – Obvazový materiál; dovední.
Nápověda: ALINEA; ETÁTY; OBST
Autorka: Iva Böhmová
Vyhodnotit Uložit Obnovit Smazat
Plná políčka přeskočit Posun stránky
Nápověda: Ovládací klávesy
Enter
Další slovo.
Shift+Enter
Předchozí slovo.
Mezerník
Změna směru.
 <- 4
Kurzor vlevo.
 -> 6
Kurzor vpravo.
Esc
Smazat písmeno.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Řešení do souboru